Este cultura solutia pentru Romania?

Citisem mai demult ceva despre Japonia. Cum ca, dupa al doilea razboi mondial, cand era destul de greu si la ei, au facut 2 lucruri majore. Hai 3. Primul a fost sa primeasca sprijinul dat de americani pentru reconstructia statului distrus (la propriu), al doilea a fost sa puna osu’ la treaba (si de atunci vad ca nu s-au mai oprit), iar al treilea sa investeasca enorm in educatie si cercetare. Si, iata unde au ajuns. (Nu mai spun nimic despre faptul ca, desi nu au teren arabil, au importat pamant si acum au una din cele mai bune agriculturi din lume. La romani situatia e fix invers).

Mozart Steps©Sebastian Marcovici (52)

Astazi peste ce dau? Un material in Ziarul Financiar cu privire la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Festivalul este evenimentul pe care Sibiul s-a axat atunci cand a castigat titlul de Capitala Culturala Europeana (2007). Festivalul a schimbat radical orasul… in bine. In foarte bine. Atat ca infrastructura, cat si ca atractivitate. Numarul de turisti a crescut foarte mult, economia la fel. Vara de vara in Sibiu poti auzi mai multe limbi si nu ma refer numai la germana. Fireste, ce spune Constantin Chiriac, directorul Teatrului din Sibiu si totodata presedintele Festivalului, e un pic exagerat. Nu cred ca se aduc atat de multi bani din Festival, dar asta e o miza falsa. Nu e important cat aduce ca suma (pentru ca Sibiul oricum e “scos din foame”), ci mai importanta este “cartea de vizita” pe care o transmite Europei.

10435935_787430081267215_8405215322344846768_n

Pornind de la cele doua exemple, ma intreb daca nu cumva aceasta ar fi de fapt solutia pentru Romania. De ce sa nu avem oameni cu carte, oameni educati, cu bun simt? Ar fi mai curat pe strada, mai putini caini comunitari, mai putine infractiuni, mai putini boschetari… Si am avea de unde alege oameni destoinici care sa ne conduca. Poate atunci nu ar trebui sa alegem “intre doua rele”. Logic, alegem raul cel mai mic, dar totusi alegem raul.

 

Sursa foto: SIBFEST.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *