Despre traditiile de Craciun si revelion la romani (II)

Colindele si uraturile
De fapt: colinda si uratura. Colinda e “Domn, domn, sa-naltam”, spus ca pe o uratura rapida (in acest caz nu e pleonasm). Si nu e varianta lunga. Un rap cu o viteza care l-ar face si pe Busta Rhymes sa se rusineze. Cam asa ceva (intre 3:13 si 3:38):

Totul finalizat cu un “La anu’ si la multi ani!” de se zguduie peretii blocului. Adica: “s-a terminat, da-ne banii”. Uratura e si ea simpla. Tot 2 (mini)strofe are. “Aho-aho, copii si frati…”

Plus ca nici nu prea mai vin asa multi copii cu colinda sau uratul.

 

Cadourile
Cat mai scumpe, cat mai… ca si cand nu ai putea sa oferi un cadou in oricare alta zi. Sau sa ii spui “te iubesc”. Oricum cine te iubeste, te iubeste si fara cadou. Dar nu, media, mediul, ne influenteaza. Negativ. Desi e Craciunul e o sarbatoare care ar trebui sa ne aduca mai aproape unii de altii, mi se pare ca ne separa. Din cauza pretentiilor pe care le au (de regula) unele, multi urasc Craciunul, trecerea dintre ani etc. “Vai, iar trebuie sa ii/le iau cadouri. Nu am bani, nu am chef de stat prin magazine, aglomeratie etc.”.

 

Mancatul
Desi din punct de vedere religios perioada de dinainte de 25 decembrie e post, aproape tot romanul baga porc in el mai ceva ca un felina salbatica. Cumparaturi peste cumparaturi, parca ar fi foametea de pe lume. Salam, carnati sau alte prostii care in ORICARE zi a anului nu le cumpara nimeni, atunci se regasesc in cosurile clientilor Carrefour, Auchan etc. Bani cheltuiti degeaba (stiti cata mancare se arunca dupa asemenea evenimente?) in conditiile in care, am scris aici, Carrefour doar 1 zi de Craciun si 1 de revelion a fost inchis… Am ajuns oare atat de fomisti? E o sarbatoare a mancarii si bauturii, a consumului (in exces), sau a armoniei, a impacarii, o sarbatoare a familiei?

 

Petrecerile
Daca in alti ani lumea se pregatea intens, in ultima vreme din ce in ce mai putini oameni fac un efort real in acest sens. Fie stau acasa, fie se imbraca frumos si se duc un restaurant/hotel/club, eventual dupa o oprire in “centru” la vreun concert dat de primaria de acolo (orasele mai mari). A, da, mai sunt cativa care se duc in alte localitati/tari. Oricare din variante ar fi, pregatirile s-au redus considerabil. Am amici care stiu ca nici nu petrec. Doar dorm.

In plus, si “iesirile” se termina rapid. Vad ca in strainatate (SUA, Australia, Israel, Canada, Africa de Sud, Arabia Saudita, China, Marea Britanie) lumea asteapta miezul noptii si dupa aia… gata.

Mai sunt si cei care petrec Craciunul in Dubai sau pe o insula foarte departata/exotica, unde numai Craciun nu sarbatoresti.

 

Din cauza motivelor expuse mai sus, eu cred ca sarbatorirea (in sens clasic: ceva care sa necesite o pregatire speciala) a Craciunului si a revelionului nu cred ca va mai rezista mai mult de 10-20 de ani. Ne departam de traditii si ne indreptam spre globalizare, uniformizare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *