Despre traditiile de Craciun si revelion la romani (I)

Vad de cativa ani o repetare a unui scenariu. Ma refer la Craciun, dar poate fi inclus cu usurinta si revelionul. Dar sa le iau pe rand.

Traditiile
Capra, ursul etc. Au devenit atat de ridicole incat cu greu mai poti spune ca aia e traditie (ma refer in special la orase). Nu stii daca sa plangi (ca nu vom mai avea asemenea traditii) sau sa razi de ridicolul “mascatilor” (capre in adidasi etc.). Iata cateva imagini sugestive: 1, 2, 3, 4. Sunt convins ca ati inteles la ce ma refer. Nu mai spun de “caprele” din mijloacele din transport in comun.
Anul acesta in ajunul Craciunului au sunat numai “baieti de baieti”. Aratau cam asa. Am avut o “grupa” de trei. Cate unul la care o usa. Ochii li se invarteau mai ceva ca la ruleta (parca i-ar fi urmarit politia). Sa primesti cu… colinda sau nu?

Mesajele
Extrem de putine mesaje sunt personalizate. Aproape toate sunt “mass message”. Cu totii am primit mesaj semnate de “Fam. Ionica, Ioana si Ionel Popescu – cantaret (sau alta meserie), Hanul Haiducilor si Restaurantul Fantoma; impresar”. E doar un exemplu… cu alte cuvinte, daca nu il stii pe Ionel, poate de fapt o stii pe fiica sau pe sotie. Daca nu il stii de la locul de munca, poate il stii datorita vreunui hobby etc. Pe principiul “hai sa realizam un sms universal… sa-l putem trimite la TOATA lumea, indiferent de unde sau pe care dintre noi il cunoaste”. Trimit sms-ul si gataaa! S-au spalat pe maine “si sarbatorile astea”.
Anul acesta am primit un mesaj (de 2 ori chiar), din ala lung. A doua zi ii raspund, dar fara sa fac trimitere la primul mesaj. I-am raspuns sa aiba un an mai bun. Si mi-a raspuns. Cu acelasi mesaj primit cu o zi inainte. Probabil uitase ca fusesem pe lista destinatarilor initiali…
Stiu si faza aia cand doar multumesti. Ai primit o multime de mesaje. Nu ai apucat sa raspunzi. Asadar, scrii un mesaj (“Multumesc. Si tu/voi sa fiti fericiti” sau ceva in genul) si il trimiti TUTUROR celor care ti-au trimis mesajele.
Mai sunt si aia plictisiti de “obligatia” de a scrie mesaje de sarbatori. De genul: “Craciun fericit/La multi ani! Ion Popescu”.
Sunt doar cateva situatii, sunt convins ca stiti mult mai multe.
Ceea ce vreau sa spun este mi se pare ca trimisul si creatul de mesaje de sarbatori au devenit o chestie foarte falsa, ipocrita…

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *