Cateva cuvinte despre prietenie

Citisem undeva ca nu poti avea mai mult de 4-5 prieteni. Sigur, ei se pot schimba, dar prieteni adevarati, pentru care sa ai timp, nu pot fi mai multi. La inceput m-am revoltat (in sine) si am zis ca e un nou studiu al unor cercetatori britanici. Dar viata a dat dreptate statisticii. Si, daca la inceput mi se parea ca am 20 de prieteni, neglijarea lor (din oricare motiv) a dus la pierderea unora dintre ei, la distrugerea unor legaturi. Sigur, veti spune ca daca nu mai suntem prieteni acum atunci nu am fost niciodata prieteni. Dar nu e chiar asa. Cred ca e cumva firesc sa nu mai fi prieten cu cineva daca tu vrei sa petreceti timpul impreuna, iar el nu are timp pentru tine. NICIODATA.

Viata ne indeparteaza. Suntem prea stresati si nu mai avem chef sa iesim, nu mai avem timp pentru prieteni din cauza multiplelor lucruri care ni se intampla, a diverselor obligatii: relatiile (fie tipul de relatie in care ea/el te obliga sa ramai acasa – santaj sentimental, fie tipul de relatie in care chiar vrei sa ramai cu persoana iubita), bolile, lipsa banilor, plecarile din oras, faptul ca oamenii se mai schimba (in rau), plictiseala etc. Sigur, majoritatea motivelor erau si pana acum, dar parca azi le simtim altfel.

Uneori ajungi chiar intr-un moment in care te trezesti fara prieteni. Eu am trait sentimentul acesta de mai multe ori. Si stai si te intrebi: unde au disparut cu totii? Chiar asa: unde sunt prietenii de altadata? Or fi si kkturile astea gen Facebook (care ne dezumanizeaza), dar nu cred ca asta e problema. E ceva mai profund, la nivel de tara si chiar de societate. Lumea e mai solitara, mai salbatica (faceti o comparatie intre modul in care se comporta copiii din ziua de azi cu modul in care va comportati voi cand erati copii), mai alienata.

Poate din acest motiv vad (tot mai) multi oameni singuri. Oameni fara rude, oameni fara prieteni, oameni singuri intr-un cuplu si lista poate continua. Si cand spun prieteni nu ma refer la prieteni de-o bere sau de iesit la un concert, ci la cei pe care poti sa te bazezi cand ti-e greu. TIE, nu lor. Cred ca am devenit cu totii mai egoisti. Aici e de fapt problema. Vrem totul doar pentru noi. Cum ne place noua. Doar cat ne convine.

N-ar strica sa mai reflectam asupra acestor lucruri. Macar din cand in cand.

Consumerism Fight Club

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *